Dekorativ kompassros

Det är vanligare att man ser en kompassros som mönster i golv eller vägg istället för på en karta. Majoriteten av det svenska folket kommer i kontakt med flera dekorativa kompassrosor än faktisk användbara sådana. Mönstret av en kompassros går att applicera på väggen i en väggmålning, det finns golv med kompassrosen som mönster i alla möjliga material och det finns även vaser och små skulpturer med en kompassros. Anledningen till varför just kompassrosen blivit så känd som ett dekorativt mönster går att spekulera i. Det kan vara dess stjärnalika utseende, enkelheten eller igenkännandet  Alla vet hur en kompassros ser ut och vad den är tillför när dem ser den.

Idag finns det en mängd olika sätt som du själv enkelt kan piffa upp ditt hem på och en kompassros kan då vara ett mycket passande motiv. Till exempel kan du skära ut en i kontaktplast som du sedan kan fästa på din skrivbordshurts eller på matbordet. Du kan även ta till penseln och måla en kompassros på väggen.

Kompassrosen behöver inte vara tydlig eller märkbar. Göteborgs centralstation har en kompassros, däremot är det inte alla som tänker att mönstret är just format som en kompassros. Den stjärnalika formen kopplas inte direkt till rosen då den har modifierats. Med ett mönster som detta finns det även mycket plats för innovation. Det går att ändra färger, bakgrunder, material och om den ska vara mjuk, likna en sol som en solros eller kanske vara som huggen i sten.

Andra svenska platser med en kompassros är Liljeholmens godsstation, Stadshuset på Borgargården och i Hallstahammar. Alla dessa med sin egna distinkta stil och variant av en kompassros.